Vereniging van eigenaren

Naar de Vitány-vár ruïne

Opgelet, dit wordt geopend in een nieuw venster. AfdrukkenE-mail

12 km (heen en terug), circa 3 uur.

Achteruitgang villapark (of bij de hoofdingang linksaf langs het park) richting Várgesztes, tot bij de visvijver, daar linksaf de blauw gemarkeerde wandelroute volgen tot aan de burchtruïne. Het eerste stuk van het pad is smal en gaat vrij steil omhoog. Het is de moeite waard even aan afsteker te maken, rechtsaf naar de rots (Zsigmind-kö), die een weids uitzicht biedt op het dorp Várgesztes, het villapark en de omgeving tot aan Oroslány en het klooster van Majk. Het verdient aanbeveling de blauwe markeringen goed in de gaten te houden.
Even voorbij het hoogste punt van de wandeling, na ongeveer een half uur lopen, staat rechts van het pad een boom waarin de kop van keizer Zsigmond (1387 – 1437) is uitgesneden. Daarna is rechts de Mátyás-kút (de Matthias-bron), een picknickplaats met speel- en barbecue-mogelijkheden.
De blauwe route volgend komt u de bij de Szarvas-kút (de hertenbron), waar water uit de rotsen sijpelt.
De verharde weg oversteken, dan weer de blauwe route volgen, dan linksaf bij een bord vár (burcht) 800 m. Onderaan de burcht rechtsaf (blauw L), dan links omhoog. De burcht doemt pas op het laatste moment op. De ingang is moeilijk te beklimmen.
De Vitány-vár is in de veertiende eeuw gebouwd. Het was een hoge, vijfhoekige burcht met twee vierkante torens. In 1551 werd het kasteel veroverd door de Turken, die het tot 1598 in bezit hielden. Vanaf de burcht een schitterend uitzicht richting Tatabánya.

De Vitány-vár is ook van de andere kant bereikbaar.

Per auto van het villapark naar Vertessomló, 550 meter na dit dorp rechtsaf (bij het bord Erdei Iskola), langs Környebánya, bij de driesprong rechtsaf enigszins bochtige weg op, na 1 km parkeren bij het begin van de afgesloten weg door het bos.
Dan de groene of groen +  wandelroute volgen naar de burcht tot Z L. Wandeling heen en terug – langs kortste route – ongeveer 4,5 km, ruim 1 uur.