Vereniging van eigenaren

Van Köhányás naar de Csák-ruïne

Opgelet, dit wordt geopend in een nieuw venster. AfdrukkenE-mail

Circa 13 km, 3 uur.

Per auto naar Környe, linksaf richting Oroszlány, na 3 km linksaf richting Székesfehérvár, dan 14 km naar het gehucht Köhányás met de in 1878 gebouwde Esterházy-kapel rechts. (Köhányás is hemelsbreed slechts 2,5 km verwijderd van de burcht van Várgesztes, maar te voet is dit nog een hele tocht.)
Te voet. Achter het Turistaház – een bijna altijd gesloten uitspanning – het blauw gemarkeerde pad omhoog volgen. Deze route komt uit op een beboste hoogvlakte en voert dan omlaag via een langgerekte kloof. Links hiervan voert een zijpad naar de resten van de csáki-vár (ook Oroslány-kö genaamd), het middeleeuwse, door de Turken verwoeste kasteel van de familie Csák, die destijds in deze streek de dienst uitmaakte. De ruïne stelt niet zo veel voor.
Even verderop voert een zijpad rechts naar een steengroeve, waarboven men bij helder weer een uitzicht heeft tot aan het Bakony-gebergte. In deze rotswand moet zich ook nog een grot bevinden. Terug op de route bereikt men de verharde, niet openbare, bosweg. Deze naar rechts volgen tot de slagboom, verder rechts de geel gemarkeerde route terug naar Köhányás. 

Uitzicht bovenop de steengroeve