Vereniging van eigenaren

Naar Majk

Opgelet, dit wordt geopend in een nieuw venster. AfdrukkenE-mail

10 km, 2 uur 15 min heen en terug.

Het villapark bij het hondentoilet uitgaan, naar het zandpad achter het park. Dit in NW richting volgen tot Vértessomló. Wie koffie en gebak wil gebruiken moet het dorp nog even doorlopen tot cukrászda Krisztina aan de weg naar Környe. Anders bij de wegwijzer de rood gemarkeerde route volgen naar Majk (thans ook aangegeven met de paarse m van het nieuwe Maria-pad). De weg Várgesztes – Vértessomló oversteken, via de kale hoogvlakte naar het bos. Dit doorlopen, de weg Oroszlány-Csákvár oversteken bij het stuwmeertje, met daarachter het klooster en een idyllisch gelegen restaurantje aan het meer.

In Majk (of Majkpuszta) bevindt zich een uit 1252 daterend, tijdens de Turkse overheersing verwoest, klooster, dat in 1733 in gebruik werk genomen door een kluizenaarsorde en toen werd herbouwd. Er zijn nog 17 kluizenaarswoningen bewaard gebleven. Van mei tot oktober worden er ieder heel uur rondleidingen gegeven.

De kortste weg is terug naar naar de grote weg, daar rechtsaf en na circa 300 meter (over de brug) linksaf de zandweg in, die via meest open terrein naar Várgesztes leidt. Deze route kan ook op de heenweg worden genomen: bij het parkeerterrein rechtdoor tot het bos en daar rechtsaf de zandweg op.

Een langere en meer besloten route voert langs de oostkant van het klooster, dan links langs het (gesloten) mijnbouwmuseum. Verharde weg volgen, de weg naar Csákvár oversteken, het bos in, 1 km verderop van de geel gemarkeerde route afwijken en schuin links afslaan. Bij de zomerhuisjes linksaf omhoog, dan komt het villapark in zicht.
De wandeling kan natuurlijk ook in een omgekeerde richting worden gemaakt.