Vereniging van eigenaren

Het Gaja-dal bij Bodajk

Opgelet, dit wordt geopend in een nieuw venster. AfdrukkenE-mail

9 km, circa 2 ½ uur
Deze wandeling voert door de uitlopers van het Bakony-gebergte, waar het riviertje de Gaja door een diepe kloof kronkelt. Dit natuurreservaat is door hoge hekken omgeven om het wild binnen of buiten te houden. Voor voetgangers zijn er trappen om over de hekken te klimmen.Bodajk is per auto te bereiken via Környe, Bokod, Pusztavám en Mór (41 km). Start van de wandeling aan de hoge zuidkant van Bodajk, bij de Kalvária-heuvel of de beeldentuin. Vandaar de rood gemarkeerde route volgen, met het bos aan de rechterkant naar beneden tot aan een hek. Dan langs de stroom uit de bron, even verderop links een getrapt pad op naar een rotspartij (met grotten) boven de kloof.
Na dit met trappen te hebben overklommen voert het pad verder omlaag naar de Alba Regia bron. Rood en rood driehoekje volgen in zuidoostelijke richting tot een verharde weg. (Eerst weer over een hek klimmen.) Daar rechts blauw gemarkeerde route nemen en aanhouden. Vanaf dit pad een prachtig uitzicht op het stuwmeer Fehérvárcsurgóivíztároló. Het pad voert naar beneden en komt uit op een verkeersweg. Hier rechtsaf tot parkeerplaats bij de ingang van het natuurpark. Blauwe route vervolgen langs de Gaja, die verderop, via de omgevallen Adam-boom kan worden overgestoken. Aan het andere einde van het dal is weer een hek bij een huis Varjuvár. Daar rechtsaf een steil pad omhoog (rood en blauw gemarkeerd). Na 800 m – met fraaie vergezichten over de kloof – linksaf naarBodajk. Afdaling langs de skilift. Wie Bodajk wil mijden kan de auto ook neerzetten op de parkeerplaats bij de Varjuvár (bereikbaar via de weg van Bodajk naar Balinka) of de parkeerplaats bij de ingang aan de zuidkant (bereikbaar via Fehérvárcsurgo).
Dit uitstapje is goed te combineren met een bezoek aan de gerestaureerde Csókakö-ruïne aan de andere kant van de weg Mór – Székesfehérvár. Bodajk is ook bereikbaar via Környe-Gánt-Csákberény-Söred (44 km).